Knokke-Heist is een prachtige bestemming om te fietsen en/of te wandelen.
U fietst er doorheen de polderlandschappen richting Damme, of achter het Zwin door richting Zeeuws-Vlaanderen. De mogelijkheden zijn legio, de landschapsuitzichten zo verschillend!

Breng zeker een bezoekje aan het Zwin. Het is het groene topkunstwerk van Knokke-Heist. Historisch en tegelijk opvallend hedendaags: de immens grote zandvlakte die zich elke dag laat overspoelen door het zeewater is tijdloos indrukwekkend. Je leert er heel ontspannen over een unieke natuur, op eigen houtje of onder de vleugels van een ervaren gids. ’s Zomers wanneer het zwinneblommetje het hele reservaat betoverend paars kleurt. Of tijdens de winter wanneer je met stevige laarzen en gezwinde tred in de woeste vlakte gaat uitwaaien.

Hieronder ook een overzicht van de natuurgebieden in Knokke-Heist, er is immers veel meer dan het Zwin alleen!

Familie in Zwinvlakte
Het ZWIN

De natuurtrots van Knokke-Heist en regio is Zwin Natuur Park, de ‘internationale luchthaven voor vogels’.
Houd je instapkaart klaar en zet je schrap voor een boeiende vlucht over de Zwinvlakte, doorheen het huttenparcours in het park en in de permanente all weather, interactieve tentoonstelling. De trekvogels nemen je mee op een fascinerende trektocht. Een ontdekkingsreis vol verrassingen!

Ontdek en geniet van de prachtige Zwinnatuur en maak kennis met de bijzondere vogel- en plantenrijkdom van het gebied.

website

Baai_van_Heist_R01
De Baai van Heist

De brede zandvlakte van de Baai van Heist bestaat uit meer dan 50 hectare strand en duinen. Aangespoeld natuurmateriaal zoals wier, schelpen en drijfhout blijven liggen waardoor dit een rijke voedingsbodem is voor heel wat pioniersplanten. Wind en zee krijgen vrij spel en veranderen het gebied voortdurend. Het resultaat is een uiterst waardevol natuurgebied waar een bonte mengeling van planten en dieren zich thuis voelt.

website

SashulfotoMarcDeVos7
De Sashul en de Vuurtorenweiden

De Vuurtorenweiden en de Sashul verrassen door hun mooie en contrastrijke landschap. Op de laaggelegen Vuurtorenweiden zetten greppels, plassen en – hoe kan het ook anders – een oude vuurtoren de toon. Op het hoger gelegen gebied vind je de Sashul, waar steltlopers zoals de kievit tussen het water en schelpenrijk zand naar lekkers zoeken. Afwateringskanaal ‘Barnse Vaartje’ vloeit minzaam tussen beide in. Geef je ogen goed de kost, want het krioelt hier van het leven!

website

661b5443851303dee7f3c24a0b2bdda394789ac8
Park 58

Het duingebied Park 58 dankt zijn naam aan de wereldexpo van 1958, waarbij een deel van dit duingebied ingericht werd als park. Een ander deel van het duingebied bleef evenwel onaangeroerd en precies deze originele duingedeeltes zijn floristisch het interessantst.  Ondanks zijn vrij kleine oppervlakte behoort dit duingebiedje tot de floristische pareltjes van onze kust.

website